Strängnäs Tidning insändare 16 juni 2022 07:05

Trots att Strängnäs har mycket gamla anor som skolkommun, har vi en beklämmande skolkris. Vi kan bara önska att årets betyg klättrar rejält uppåt! Att Strängnäs moderaterna (M) vill ta bort valfriheten i omsorgen bidrar till underlig­heterna. Okej, om Socialdemokraterna drivit det, men M?

Sätter man sig in i ekonomin blir det än konstigare. Strängnäs kommun har väldigt stora lån. I dessa tider – som en jämförelse – vet Jacob* att en procent höjning av räntan motsvarar 50 lärarlöner?** Och vårt fjärr­värme­verk har han sålt, för att han ska kunna göra sådant som andra kommuner gör utan att sälja invånarnas tillgångar.

Men enligt en artikel i E-kuriren, 8 juni, stundar äntligen glada tider för kommunhuset i Strängnäs. Plötsligt ska kommun­direktören få 30 miljoner kronor extra, utan att ha frågat efter några pengar. Jacob tycker det är kul och konstaterar nöjt: ”Det är roligare med ett sådant här beslut än att vi varit för offensiva med tilldelningen så man måste skära ner.” Kommun­chefen Lars Ekström är också glad och säger att han inte vet vad han ska göra med alla pengar: ”Det handlar inte om att göra av med pengarna utan att använda dem klokt.”

Pengar man inte vet vad de ska vara till, skall naturligtvis gå till att betala av skulder. Vi ser fram emot att få veta vad klokskap gör med en rolig fickpeng på 30 miljoner.

Under­bemanningen ute i vår omsorg är välkänd. När skolchefen bad om 90 miljoner kronor extra för några år sedan, var det kalla handen. Hur känns det att få sprida miljoner omkring sig? Med kommunens stora låneskuld i ryggen svarar Jacob utan att blicka: ”Känslan är egentligen baserad på långsiktigt arbete med fokus på ordning och reda på ekonomin.” Hoppsan Jacob…

*Jacob Högfeldt (M) är kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs kommun.

**Säg att en lärare i Strängnäs kommun tjänar i snitt 39 000 kr/mån. Gånger sociala kostnader på 1,33 procent, kostar en lärare kommuner ca 622 000 kr per år. Enligt Strängnäs kommuns årsredovisning 2021, sid 63, är den sammanlagde skulden ca 3,1 miljarder. 1 procent av det är 31 miljoner kronor. Delar vi det med 622 000 kronor, blir det vad 50 lärare kostar ett år.

Lars Larsson
Vi ber om 10 000 röster!
Strängnäspartiet

INSÄNDARE: Extrapengar till kommundirektören väcker frågor