Strängnäspartiet

  • Öka teckenstorlek
  • Förvald teckenstorlek
  • Minska teckenstorlek
Home

Erik Berg i fullmäktiges debatt om Västervikshamnen 9 februari

Skicka sidan Skriv ut


(Foto: Okänd, bild från www.strangnas.se)

Strängnäs stads själ och hjärta var finns de? Ja själen kanske finns på kyrkoberget vid domkyrkan, men jag är lite osäker.  Däremot är jag väldigt säker på att Strängnäs stads hjärta är i Västervikshamnen och på Visholmen på samma sätt som hjärtat i Mariefred är hamnen med kringliggande område.  

Nu avser man att arrendera ut våra hjärtan på minst 15 år till ett privat bolag, man förutsätter på något dunkelt sätt att även Visholmens exploatering är med i denna affärsuppgörelse för att kunna finansiera detta med att kommunen betalar en miljon till hyresgästen. I sanning ett märkligt sätt att agera hyresvärd tänk om fler hyresvärdar var så ekonomiskt naiva att de betalade för sina hyresgäster.  Detta med Visholmens del i paketet är mycket märklig, kan man avsätta en miljon från något som inte är beslutat eller ens planerat? Är inte detta en ekonomisk bluff? Eller är det åter igen ett exempel på de ”slutna rummens demokrati” har man inom majoriteten redan fattat beslut om Visholmen redovisa då det. 

Kommunen avsäger sig dessutom helt möjligheterna att styra sina viktigaste delar av både Strängnäs och Mariefreds städer. Jag tycker att den nuvarande styrande Majoriteten (S), (FP) och (C) abdikerar från sitt både samhällsansvar och från sitt politiska ansvar. Detta avtal har fått flera olika etiketter allt från ”uselt” till ”mindre bra” jag vet inte vilket som är mest rätt men sällan har jag sett ett avtal med så många tveksamheter i som detta. Hur är det tex med städning av området? Är det hyresvärden eller som brukligt är hyresgästen som städar av hamnområdet? Jag hittar inte heller någon paragraf om uppsägning av avtalet, skriv in en sådan för i september 2010 skulle det mycket väl kunna bli aktuellt. 

Jag yrkar avslag på KS förslag till beslut att låta Promarina arrendera Västervikshamnen i Strängnäs på 15+5 år utan möjlighet till uppsägning.