Strängnäspartiet

  • Öka teckenstorlek
  • Förvald teckenstorlek
  • Minska teckenstorlek
Home

Skamligt, Krister Lumme (S)

Skicka sidan Skriv ut

Krister Lumme (S) går i dagens Strengnäs tidning till hårt angrepp mot oppositionen och kallar dem populistiska. Troligtvis pga det debacle som nu råder runt den tänkta omorganisationen av skolan. Som vi tidigare sagt så är det inget annat än en kall och cynisk inställning av ännu en majoritetspolitiker men föga förvånande. Man måste lyssna på medborgarna i en sådan här omfattande ändring, man måste ha en dialog. En bra medborgardialog är det absolut viktigaste i en demokrati. Och detta har Krister Lumme mage att kalla populism.

 

Det är enligt Krister Lumme populistiskt att vi i oppositionen bryr oss om berörda föräldrars oro angående hur deras barn ska ta sig trafiksäkert till skolan, deras oro över hur ändringen kommer att påverka deras vardag, deras oro över hur 10-åringar ska integreras på ett tryggt sätt med 15-åringar samt deras frustration över att inte ens ha blivit informerade om detta på ett rimligt sätt. Det är alltså populism? Jag vill säga att det är skamligt och respektlöst mot alla berörda att uttrycka sig som Krister Lumme har gjort och jag hoppas övriga i (S) inte står bakom detta utspel.

 

Givetvis måste man kompromissa i en konstellation, det gäller även oss partier i opposition. Men den dagen då man ger upp sina hjärtefrågor, de frågor som är synonyma med ens politik och ideologi är den dagen man bör fundera på att göra något annat. Det är helt ok att ha integritet även i politiken. Det duger inte i en majoritetskonstellation att bara humma med och vara osynlig med sina åsikter. Och det duger definitivt inte om man som S är det största partiet i den konstellationen.

 

Jag vet inte vilken verklighet Krister Lumme lever i men i nämnder, kommunstyrelse och kommunfullmäktige har det ett flertal gånger tagits beslut med stöd från oppositionen. Visst har vi i oppositionen flera gånger markerat med konstruktiv kritik. Och det är självklart. En stark opposition utmanar även majoriteten att förbättra sig. Det är en stark opposition som bl a  i den aktuella frågan med omorganisationen av skolan har en bred samsyn från V till M, och det utan att något parti kompromissar med sina hjärtefrågor.

 

Till sist, Krister Lumme. Väljarna är tillräckligt upplysta idag så att de genomskådar populism. Det fick ju Socialdemokraterna i Strängnäs bittert erfara efter katastrofvalet 2010 med ett minskat väljarstöd på  -20% från föregående val...


Jan Eriksson, gruppledare Strängnäspartiet